niedziela, 1 maja 2011

Owocowe tartaletki i makaron ze szpinakem!

Na początek wegan tartaletki. Robimy je dokładnie tak samo jak zwykłą tarte z owocami, tylko że pieczemy w specjalnych małych foremkach. Jest to wygodne, bo można zrobić kilka dużych ciastek na różne sposoby. Ja zrobiłam z truskawkami, jagodami i jabłkami.
Składniki na ciasto : (zgapione z bloga Dosi i Asi http://reasons-not-rules.blogspot.com/ , po prostu to najlepiej wychodzi :D )
- 4 szkl. mąki
- 3/4 kostki wegan margaryny
- 1 szkl. cukru
- 2 łyż. proszku do pieczenia
- odrobina mleka roślinnego
- 3 łyżki siemienia lnianego mielonego zalanego odrobiną wody
- owoce:jakie kto lubi, jak wcześniej wspomniałam ja dałam mrożone truskawki ,jagody i jabłka
-paczka cukru waniliowego
* tartaletki z jabłkiem posypałam cynamonem

Sposób przygotowania:
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu łączymy roztopioną margarynę z cukrem (żeby się rozpuścił) i dodajemy to do mąki i proszku, następnie dodajemy rozrobione siemie lniane i trochę mleka. Całość mieszamy/wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy i wstawiamy do lodówki na około jedną godzinę.
Masę dzielimy na 9 części. I każdą wykładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną formeki. Na to kładziemy owoce. Na tartaletki z jabłkiem sypiemy trochę cynamonu. Wszystkie tartaletki posypujemy cukrem waniliowym i wstawiamy do pieca na jakieś 40 minut. Pieczyemy w 180 stopniach.
**PRZEPIS NA 9 -10 TARTALETEK

A teraz moja ulubiona wersja delikatnego makaronu ze szpinakiem i sosem beszamelowym. Zdjęcie może niezbyt zachęcające, ale naprawdę obiad mega!

Składniki (na jakieś 3 porcje)
-makaron zielony
-paczka szpinaku
-dwa ząbki czosnku
-pół puszki kukurydzy
-jedna papryka
-sól
-pieprz
-gałka muszkatołowa
-dwie płaskie łyżki wegańskiej margaryny
-trochę mąki
-trochę mleka sojowego

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Czosnek kroimy na drobniutkie kawałeczki i wrzucamy na patenię, lekko podmażamy i dodajemy do tego szpinak (u mnie mrożony), pokorojną paprykę i kukurydzę. Całość podmażać, do czasu aż szpinak się całkowicie rozmrozi, a papryka będzie miękka. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. SOS : na  rozgrzaną patelnię wrzucamy 2 łyżki margaryny i czekamy aż się rozpuści, dodajemy trochę mąki i mleka sojowego. Chwilę mieszamy i podmażamy- do uzyskania w miarę gęstego sosu . Przyprawiamy gałką muszkatołową, odrobiną soli i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy ze szpinakiem i warzywami (papryka, kukurydza) oraz sosem beszamelowym.




1 komentarz:

  1. Musze wyprobowac tych wegantartaletek, tym bardziej, ze od dluzszego czasu (jakies 2 tyg. przed swietami) abieram sie za zrobienie czegos w stylu tarty. A nawet jesli nie tartaletki to wykorzystam przepis na spod, skoro jest tak polecany :)
    Przy okazji zapraszam na mojego nowego-wegebloga, mam nadzieje, ze sie spodoba, zaintryguje, poruszy lub cokolwiek innego, chociaz podkresle,ze to dopiero moje wegeblogowepoczatki :)

    OdpowiedzUsuń