niedziela, 20 marca 2011

Mega obiad w roli głównej : szpinak i cieciorka oraz tofuucznica! !!



Składniki ( na jedną wielką porcje, *w rzeczywistości wyszło więcej niż na zdjęciu)
-pół opakowania mrożonego szpinaku
-pół puszki cieciorki
-pół małej czerwonej papryki
-pół puszki pomidorów
-duży ząbek czosnku
-przyprawy: curry, kumin, pieprz i sól
* ryż brązowy
Przygotowanie:
Szpinak i pokrojoną paprykę podsmażamy na patelni dodajemy do tego czosnek i przyprawy: łyżeczkę curry, pół łyżeczki kuminu, sól pieprz. Następnie dodajemy cieciorkę i pokrojone pomidory z puszki (i ten pomidorowy sos). Podsmażamy do czasu, aż wsyztsko zmięknie. * W czasie przygotowywania warzyw możemy ugotować ryż (brązowy). Ja gotowy ryż wrzuciłam jeszcze na patelnię (suchą) i dodałam trochę pomidorowego sosu z puszki i odrobinę przyprawy - papryki ostrej.  Weszło mega dobre, więc polecam!!!


Jak ktoś ma ochotę na  wegański odpowiedznik jajecznicy to tofucznica z pewnością ją zastąpi i zapewniam, że jest najsmaczniejsza pod słońcem, a co najważniejsze smakowała nawet mojej mamie, bo to śniadanie zrobiłam dla niej ;)


Tofucznica z pomidorami(przepis na dwie porcje)
-kostka tofu naturalnego
-dwa plasterki szynki sojowej
-dwa małe pomidory
-jedna mała cebula
-1/4 papryki
-przyprawy: kurkuma (to ona nadaje taki kolor), pieprz i sól
*trochę szczypiroku do posypania
Sposó przygotowania : Super prosty! Tofu rozgniatamy widelcem. Kroimy w kosteczkę resztę składników. Szklimy na patelni cebulę i paprykę i do tego dodajemy resztę składników poza szczypiorkiem. Przyprawiamy na koniec kurkumą, solą i pieprzem. 

*** Do śniadania doszły jeszcze dwie kromki chleba z ogórkiem, rzodkiewką, pestkami dyni i twarożkiem Tofutti, który przywiozła mi kolezanka z Londynu, bo w Polsce na dzień dzisiejszy o takowym możemy pomarzyć.. ale i tak jest coraz lepiej! W Rossmanie np. pojawiła się linia w miarę tanich niemieckich kosmetyków, nie testowanych na zwierzetach i z logo The Vegan Society!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz