piątek, 18 marca 2011

Sycący obiad i kanapki w dwóch wydaniach!





Kotlety kalafiorowe z kaszą i pieczarkami
Składniki: (wszystko opcjonalnie)-kalafior (przewaga nad innymi składnikami) -marchewka -zielony groszek (morożony)
*kasza, pieczarki, cebula, sałata lodowa

Sposób przygotowania kotletów: warzywa gotujemy z odrobiną soli. Blenderujemy i dodajemy trochę bułki tartej oraz przyprawy : majeranek sól i pieprz.Jeśli masa będzie zbyt luźna możemy dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce. Smazymy na oliwie z oliwek. - Możemy podawać je z kaszą, makaronem czy ziemniakami- zależy co kto lubi.





Kanapki ze szpinakiem.
 Składniki -chleb żytni -szpinak -czosnek -pomidor -przyprawy: sól, pieprz trochę czubrycy zielonej.

Sposoób przygotowania: Szpinak z czosnkiem podsmażamy na oliwie. Usmażony szpinak kładziemy na kromce chleba. Dodajemy pokrojonego w plastry pomidora i posypujemy pestkami dyni.





Pasta do chleba z fasoli kidney
 Składniki: -fasola kidney (nasiona) -czosnek -oliwki zielone -przyprawy (bazylia, majeranek, imbir, sól i przeprz)

Sposób przygotowania: moczymy fasolę przez kilka dobrych godzin- najlepiej przez całą noc . Gotujemy ją przez ok 1 do 2 godzin( aż będzie miękka) i na koniec dodajemy sól. Podsmażamy czosnek i pokrojone oliwki, dodajemy wcześniej zblenderowaną fasolę. Smażymy przez chwilę i przyprawiamy. Najlepiej smakuje z oliwkami, sałatą i papryką.

1 komentarz: